Boeken non-fictie
 Ik hoop dat alles weer gewoon wordt
Het aangrijpende verhaal van een Joods meisjes in Winterswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog
 
 
Als haar ouders in de jaren negentig naar een bejaardentehuis vertrekken, stuit Mirjam Schwarz bij het opruimen van het ouderlijk huis op een grote hoeveelheid fotoalbums en documenten. Zo wordt ze geconfronteerd met waar haar ouders thuis zelden over spraken. Via foto’s, brieven, een dagboek en andere documenten, krijgt ze stap voor stap inzicht in het onthutsende verhaal van haar familie, van de Joodse gemeenschap in Winterswijk en met name van haar tante Thea Windmuller en Thea’s grote liefde, de Duits-Joodse vluchteling Wolfgang Maas.
Met Thea’s dagboek als rode draad, verhaalt Ik hoop dat alles weer gewoon wordt van liefde onder een tragisch gesternte en de ondergang van een florerende Joodse gemeenschap in een grensdorp met een verhoudingsgewijs grote NSB-aanhang.

Mirjam Schwarz woont in de oude Joodse school naast de synagoge in Winterswijk. Zij zet zich dagelijks in om de Joodse geschiedenis in de Achterhoek door te geven aan nieuwe generaties. Journalist Hans Bouman schreef haar verhaal op.

Luiting-Sijthoff; 304 pagina’s; € 21,99. ISBN 9789024576555

Rail Away Europe

Hans Bouman en fotograaf Martin Kers reisden uitvoerig per trein door Europa. Het resultaat is Rail Away Europe, een rijkelijk geïllustreerd boek waarin zij 22 van hun favoriete Europese treintrajecten bijeenbrengen. De onderwerpen variëren van de Snowdon Mountain Railway in Wales tot de Vriendschap Express tussen Griekenland en Turkije, en van de Noorse Flamsbana tot de Linksrheinische Bahn in Duitsland.
Van Wijnen; 224 pagina’s; € 39,50.
ISBN 978 90 519 4425 9.

Neem een kijkje in de inhoud:


De mooiste treinreizen

Een door fotograaf Martin Kers uniek vormgegeven boek waarin de twintig mooiste treinreizen ter wereld worden verbeeld. Van de Eastern & Oriental Express tot de Sunset Limited en van de Indian Pacific tot de Transsiberië Express. Geschreven in samenwerking met Henk Bouwman.
Terra Lannoo, 224 pag., € 39,90.

The World’s Finest Railway Journeys

Designed and photographed by Martin Kers, this unique book brings to life the world’s twenty greatest train journeys. From the Rocky Mountaineer to the Zambezi Special and from the Royal Scotsman to the Jinpeng China Orient Express. Written in collaboration with Henk Bouwman.
Terra Lannoo, 224 pag., € 39,90

Een dag van 48 uur

Een dag van 48 uur doet verslag van een negental reizen door Groot-Brittannië, Ierland, de Verenigde Staten, Canada, Japan, Hongkong, Indonesië en Egypte, waarbij werkelijkheid en literatuur elkaar voortdurend versterken.

Verboden bestemming

In het kielzog van Herman Melville, auteur van boeken als Moby-Dick, Typee en Omoo, reist Hans Bouman naar Tahiti en Nuku Hiva in de Stille Zuidzee, en gaat op zoek naar de waarheid achter de mythe van het Aards Paradijs dat zich hier zou bevinden.